Episodul 6 – Contemplând viața lui Isus, partea 2

de apr. 20, 2018Isus, Să deschidem Evangheliile, Video0 comentarii

În episodul 5 din seria Să deschidem Evangheliile am văzut conceptul de meditare biblică, rugăciunea și contemplarea asupra vieții lui Isus astfel încât viața și cuvintele Lui să devină mai reale pentru noi. În acest episod vom vedea câteva elemente practice ale meditației biblice și cum putem dialoga cu Dumnezeu pe baza Scripturilor. Vom vedea și o aplicație practică pe baza pasajului din Ioan 2 despre Nunta din Cana.

 

 

Transcriere completă

Contemplând viața lui Isus partea a 2-a

Studiul trecut am introdus conceptul meditării sau contemplării asupra vieții lui Isus ca modalitate de creștere în relație cu El. Cum am spus data trecută, nu lăsați gânduri de new age sau religii false să vă influențeze acest concept. Meditația biblică este ca o contemplare bazată pe rugăciune din scripturi. Putem vedea lucrul acesta cel mai adesea în psalmi. Deci când vorbim de contemplare în evanghelii vrem să medităm la viața și cuvintele lui Isus și să vorbim cu El în rugăciune.

Hans Urs Von Balthasar spunea în felul următor :

“Dacă o persoană nu este familiarizată cu frica de Domnul și reverența din străfundul inimii lui atunci când se gândește la caracterul lui Dumnezeu (nu doar la misterele existenței sau la profunzimea lucrurilor din această lume), aceasta nu va fi gata să- l contemple pe Isus Hristos.

Cel puțin, va trebui să se pregătească pe sine în școala vechiului testament. Altfel va fi în pericol să vină la Hristos ca unul care e orb sau mut, negăsind mai mult în El decât un exemplu perfect al umanității. Această persoană ajunge să nu-l contemple pe Dumnezeu ci pe om – pe sine însuși. Oricine vrea să mediteze la viața lui Isus trebuie să fie profund conștient în fiecare zi că ceva imposibil, ceva scandalos s-a produs: Dumnezeu, în forma Sa absolută, a hotărât să ia chip de om. În evanghelii, oricine se întâlnea cu Isus era îndemnat să se închine Lui sau să ia pietre și să-l omoare. Astfel evangheliile nu lasă nicio altă opțiune decât cele două…”

Acum când spunem că tânjim să privim frumusețea Domnului trebuie să ne aducem aminte că nu ne holbăm la un nor de lumină ci prin credință noi privim fața unui om pe nume Isus. Toate rugăciunile noastre înaintea lui Dumnezeu de a vedea mai mult din gloria Lui găsesc răspuns când Domnul ne descoperă mai mult din Isus.

Mai jos sunt câteva sfaturi practice cum putem să medităm:

  1. Avem nevoie să avem un ritm constant de 1-2 capitole pe zi. Acest lucru minim e posibil pentru oricine.
  2. Este bine să le citim încet, să le înțelegem.
  3. După aceea putem alege doar o porțiune care ne-a atras atenția și să medităm pe bazaei. Putem să ne rugăm ca Domnul să ne descopere mai mult și să înțelegem ce vrea săne transmită prin asta.
  4. Puneți întrebări: Când s-a întâmplat? Care e contextul? Cine era cu Isus? Ce oră din ziera? Cum era ziua aceea? Etc.
  5. Putem să ne uităm în niște comentarii care ne pot ajuta cu istoria, cultura, obiceiurile,context etc.
  6. Prin meditare nu încercăm să tragem concluzii rigide ci doar punem întrebări.Acesteane ajută inima și mintea să interacționeze mai mult cu Cuvântul lui Dumnezeu.

7. După ce am văzut toate acestea putem să ne orientăm de la lucrurile istorice din evenimentul la care am meditat la implicațiile teologice care afectează gândirea și practica noastră.

Mai jos este un exemplu al unui pasaj pe care este o aplicație a meditării:

A treia zi s-a făcut o nuntă în Cana din Galileea. Mama lui Isus era acolo. Şi la nuntă a fost chemat şi Isus cu ucenicii Lui. Ioan 2:1-2

Câteva întrebări ce pot fi puse:

Îi cunoștea Isus pe miri?

Câți oameni erau invitați la nuntă?

Ce mâncare preferată aveau la nuntă?

Acestea ne ajută să vedem că nu este doar un basm. Isus a mâncat la nuntă în mod real.

Ce subiecte de conversație au avut în timpul nunții? Au vorbit despre secerișul grânelor sau că un anumit băiat din vreo familie urma să studieze la sinagogă? etc

Toate aceste întrebări au menirea să ne aducă mai aproape de acest eveniment, să înțelegem că a fost real, astfel ca inima noastră să fie stărnită de narațiunea evangheliilor despre viața lui Isus.

În studiul următor vom începe să vedem structura fiecărei evanghelii astfel ca să avem o idee generală înainte de a ne uita cronologic și mai adânc în viața lui Isus.