Episodul 16 – Primul vis al lui Iosif

de apr. 22, 2018Isus, Să deschidem Evangheliile, Video0 comentarii

În urmă cu 2000 de ani, într-o noapte reală, Iosif s-a pus la culcare, fiind tulburat de întorsătura ce o luase viața lui. Cea pe care o iubea era însărcinată și nu el era tatăl! Dar în acea seară, a primit un vis de la Domnul, în care un în înger l-a convins să o i-a pe Maria de soție. Copilul din pântecul ei era cu adevărat de la Duhul Sfânt, iar ea nu-i fusese necredincioasă, așa cum Iosif presupuse. Acest episod tratează textul din Matei 1, versetele 20- 25.

Transcriere completă

Primul vis al lui Iosif

În ultimul studiu am văzut pe scurt întoarcerea Mariei în Nazaret în Luca 1și cât de scandalos a fost venirea ei însărcinată din Iudeea. Iosif, un om neprihănit, cu care Maria era logodită, și-a pus în inimă să o părăsească în ascuns încercând să o protejeze de o mai mare rușine căreia putea să i se aducă Mariei. Imaginați-vă prima conversație dintre Maria si Iosif după ce s-a întors acasă. Maria i-a povestit întreaga experiență cu îngerul Gabriel, timpul petrecut cu Elisabeta și faptul că aceasta era însărcinată ca un semn că ceea ce îngerul i-a spus ei este adevărat. Toate acestea păreau de necrezut. Totuși Matei continuă să ne spună…

Dar, pe când se gândea el la aceste lucruri, i s-a arătat în vis un înger al Domnului şi i-a zis: „Iosife, fiul lui David, nu te teme să iei la tine pe Maria, nevasta ta, căci ce S-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt. Ea va naşte un Fiu, şi-I vei pune numele Isus, pentru că El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale.” Matei1:20-21

Într-o noapte reală, pe când Iosif era tulburat despre întorsătura ce se petrecea în viața lui el a visat un vis foarte important de la Dumnezeu cu privire la ce să facă cu Maria și copilașul.Îngerul s-a adresat lui ca fiu al lui David. Iosif, era cu adevărat din genealogia lui David, familia prin care urma să vină ultimul împărat așteptat de ei, Mesia. Acest lucru nu e un detaliu nesemnificativ, este foarte important pentru că dacă Iosif urma să se căsătorească cu Maria, fiul ei devenea în mod legal fiul său și astfel fiu al lui David. Pentru audiența evreiască din Matei acest detaliu e important pentru a certifica validitatea lui Isus ca urmaș a lui David arătând astfel că el se poate califica pentru această funcție de Mesia.

Îngerul îi spune că nu ar trebui să o părăsească pe Maria ci să o ia de soție și să o aducă acasă la el. Temerea lui Iosif ne spune că adânc în inima lui ar fi vrut să o ia pe Maria dar totuși toate aceste circumstanțe l-au făcut să dea înapoi și să nu îndrăznească acest lucru. Totuși cuvintele îngerului îi aduc claritate și încurajare. În mijlocul tututor bârfelor și a neînțelegerii, Iosif a înțeles că ceea ce Maria i-a spus este adevărat și acum era liber să o ia de soție în casa lui. Îngerul continuă să spună și confirmă că însărcinarea Mariei nu e de la oameni ci de la Duhul Sfânt. Acest lucru i-a adus lui Iosif o pace și mai mare. Maria nu-i fusese necredinciosă așa cum el a presupus. Totuși probabil Iosif a rămas perplex la explicația îngerului. Nicio femeie nu a mai rămas însărcinată până atunci de la Duhul Sfânt deci putem presupune că dacă îngerul nu-i confima acest lucru Iosif avea motive să se îndoiască de cuvintele Mariei.

Îngerul îi confirmă și numele copilului exact așa cum Maria i-a spus, ca fiind Isus- Dumnezeu salvează. Ceea ce e important să vedem din toate aceste relatări ale îngerului este că Isus e prefigurat ca potențial cel care va fi Mesia. Totuși acestuia îi este atribuită și iertarea păcatelor ceea ce nu era ceva pe care împăratul lui Israel avea menirea să îndeplinească ci era doar în autoritatea lui Dumnezeu. Doar Dumnezeu putea ierta păcatele cum Marcu 2:7 ne spune. Noi știm acum că Isus este atât divin cât și Mesia. Această distincție e important de reținut pe măsură ce vom înainta în conținutul evangheliilor și în mod special când îl vedem pe Isus făcând lucruri cu care poate suntem deja familiari ca înviind morți sau potolind furtuna.

Cuvintele îngerului despre iertarea păcatelor poporului Israel ar fi trebuit să îi amintească lui Iosif promisiunea lui Dumnezeu care asigura salvare pentru Israel prin Noul legământ așa cum a fost prorocită în Ieremia 31:31-37. Îngerul îi spune specific lui Iosif că acest copil va salva poporul Israel de la păcate cu toate că noi știm că iertarea și includerea în promisiunile lui Israel prin credința în Isus a fost extinsă peste toate națiunile.

Acest lucru va introduce un alt concept în evanghelii acela că Isus a fost trimis în primul rând la casa lui Israel (Mat.15:24). Vom vorbi despre aceste lucruri la vremea potrivită. Ca unii dintre neamuri, trăind în secolul 21, deschidem evangheliile și căutăm să găsim o aplicație imediată, crezând cumva că Isus vorbește despre noi în evanghelii. Cu toate că sunt atât de multe lucruri ce le putem aplica din evanghelii ar trebui să reținem contextul și audiența în mijlocul căreia Isus vorbea, vindeca și chiar unde a fost răstignit și a înviat. El a fost trimis pentru poporul evreu în țara Israel în secolul întâi. Chiar dacă aceste lucruri par evidente, acesta e contextul primar pe care trebuie să-l avem în minte pe măsură ce citim evangheliile. De aceea Matei continuă să vorbească despre venirea lui Isus

Toate aceste lucruri s-au întâmplat ca să se împlinească ce vestise Domnul prin prorocul care zice: „Iată, fecioara va fi însărcinată, va naşte un Fiu, şi-I vor pune numele Emanuel” care, tălmăcit, înseamnă: „Dumnezeu este cu noi.” v.22-23

Lui Matei îi este caracteristic să vadă în vechiul testament prorocii și legături cu desfășurarea evangheliilor. Prin aceasta el ne îndreaptă privirile spre Isus ca fiind cel prin care aceste prorocii vor fi împlinite sau se vor împlini în viitor. Ne vom uita mai mult în viitor la toate acestea. Dar în acest pasaj este prima prorocie din Isaia7:14. Isaia a prorocit cu sute de ani înainte împăratului Ahaz din Iuda despre un semn ce i-l va da cu privire la situația lui specifică și amenințarea în țară pe care o avea din partea vrăjmașilor. Un copil urma să se nască și acela era semnul lui Dumnezeu că îi va veni în ajutor.

Matei ne spune că prorocia lui Isaia nu se adresează doar în acel context în trecut ci de asemenea ne vorbește de un timp în care o fecioară va purta un copil. Aceasta se potrivește perfect Mariei și întâmplărilor ce au avut loc. Maria a fost într-adevăr fecioară. Isus este Emanuel-Dumnezeu cu noi- prezența divină împreună cu poporul său iar El este semnul lui Dumnezeu că vrăjmașii lui Israel vor fi biruiți.

Când s-a trezit Iosif din somn, a făcut cum îi poruncise îngerul Domnului; şi a luat la el pe nevasta sa. Dar n-a cunoscut-o, până ce ea a născut un Fiu. Şi el I-a pus numele Isus. v.24-25

Răspunsul lui Iosif ne spune multe despre inima lui de ascultare față de Domnul. El a luat-o imediat pe Maria de nevastă în casa sa gândindu-se de asemenea ce era mai bine pentru Maria. Totuși ei nu au avut nicio relație sexuală decât după nașterea lui Isus. Știm că Isus a avut mai mulți frați – evangheliile ne spun că el a mai avut patru frați cât și surori.

De meditat..

Puneți-vă în locul lui Iosif atât atunci când a văzut-o pe Maria însărcinată după ce a venit din Iudeea dar și în întâmplarea și visul cu îngerul.