Episodul 61- Introducere în perioada de mijloc din Galileea
Isus a uimit până acum în lucrarea Sa publică mulțimile și a confruntat autoritățile evreilor. În următoarea perioadă din slujirea Sa vom vedea mai mult din învățătura Domnului iar miracolele sale ajung la o magnitudine și mai mare. De asemenea tensiunea continuă să crească între El și liderii evreilor. În acest episod vom face o introducere la lucrarea de mijloc din Galileea care s-a desfășurat de-a lungul câtorva luni în primăvara anului 28 d.Hr.
Transcriere
Introducere în perioada de mijloc din Galileea
În ultimele opt episoade ne-am uitat la evenimentele pe care le-am numit „perioada timpurie din Galileea” care a început de la întoarcerea lui Isus din Ierusalim până la chemarea celor 12 ucenici. Faima lui Isus și popularitatea sa a crescut mult în această perioadă dar la fel și respingerea lui printre farisei și autoritățile evreiești. Astfel am ajuns undeva în primăvara anului 28 d.Hr. doar la aproximativ un an înainte de moartea sa în Ierusalim. Vor fi multe lucruri pe care Isus le-a spus și făcut pe care abia așteptăm să le vedem. Următoarea porțiune de evenimente le vom numi „perioada de mijloc din Galileea”. Evenimentele din perioada aceasta sunt foarte importante și semnificative despre cum înțelegem de fapt prima venire a lui Isus. Haideți să ne mai uităm încă odată la evenimentele cronologice pe care le-am observat până acum.
Am petrecut un timp semnificativ vorbind despre lucrarea de început din Iudeea și cum totul a început în Ierusalim prin curățirea Templului iar apoi am observat lucrările de început din Galileea iar de acum ne vom focaliza pe partea de mijloc din perioada Galileei. Perioada de început din Galileea s-a încheiat cu alegerea celor 12 ucenici iar perioada de mijloc din Galileea se va încheia cu trimiterea celor 12 ucenici. Vom mai avea de parcurs apoi încă alte trei perioade
care variează între ele ca lungime:
-perioada de sfârșit din Galileea
-perioada târzie din Pereea și Iudeea
-săptămâna Patimilor
Așa cum am vorbit în studiul 53, primele trei perioade se încadrează în primul an de slujire publică a lui Isus între prima sărbătoare de Paște din Ioan2 în anul 27d.Hr. și al doilea Paște din Ioan6 în anul 28d.Hr. Se pare că perioada de mijloc din Galileea la care o să ne uităm are o întindere de câteva luni întâmplându-se în primăvara anului 28. Cel mai mare eveniment în toate cele 4 evanghelii care acționează ca un catalizator între aceste perioade ale slujirii lui Isus este hrănirea celor 5.000 în pustie. Acest eveniment ne ajută semnificativ pentru dezvoltarea unei cronologii generale în evanghelii.
Haideți să vedem temele majore din perioada de mijloc din Galileea. Primul lucru pe care putem să-l observăm în această perioadă este că învățătura lui Isus abundă mai mult ca la început și este mai adâncă în conținut. Vom vedea nu doar Predica de pe Munte ci și o parte din pildele lui Isus. De asemenea tât învățătura cât și miracolele lui vor crește în intensitate. Un alt lucru pe care îl vom observa este că Isus petrece toată perioada aceasta doar în Galileea – cel puțin acest lucru reiese din Evanghelii pentru că nu se precizează nimic în afara Galileei. Isus va face două circuite de-a lungul Galileei iar mai apoi această perioadă se termină prin trimiterea celor 12 ucenici. Astfel îl vedem pe Isus răspândindu-și mesajul în mod intenționat și cât mai mult posibil în această regiune în această perioadă. Alte teme pe care le vom vedea sunt creșterea conflictului și tensiunilor între Isus și evrei. Trebuie să ne aducem aminte că tema dezbinării/divizării este una majoră în lucrarea lui Isus.
În timp ce vom observa detaliile acestei perioade nu trebuie să pierdem din vedere cine este Isus în misiunea generală sub care a venit. Scopul miracolelor și al învățăturii sale este să găsească acea rămășiță credincioasă din Israel care va face roade vrednice de pocăință și care nu se vor încrede doar pe descendența lor etnică prin care să moștenească promisiunile lui Dumnezeu făcute lui Avraam. Așa cum Ioan Botezătorul a spus, Isus este cu adevărat Dumnezeul lui Israel iar venirea lui va diviza între grâu și neghină, între rădăcină și copac. Iar unul dintre lucrurile prin care îl vedem pe Isus că va face aceste lucruri este Predica de pe Munte. În contextul lor ceea ce Isus a predicat era foarte ofensator. Erau mulți evrei în Israel care gândeau că ei vor moșteni împărăția lui Dumnezeu doar pe baza descendenței din Avraam. Isus vine în predica de pe munte, începe cu „fericirile” și spune: „Binecuvântați sunt cei săraci în duh căci a lor este împărăția cerurilor”. Când înțelegem contextul mai larg al misiunii lui Isus ceea ce El le spune creează dezbinare. Vom vorbi mai pe larg despre Predica de pe Munte dar ceea ce putem spune acum este că prin această perioadă Isus clarifică chiar mai bine cine este cu adevărat sămânța și cine nu este sămânța lui Avraam.
Alt lucru pe care îl vedem în această perioadă este că Isus îi pregătește pe cei 12 ucenici. Îi vedem pe aceștia mergând oriunde Isus merge luând cunoștință și participând la toate evenimentele. Echiparea lor temeinică se încheie prin trimiterea lor cu putere ca să vestească altor oameni. Ei merg cu același mesaj pe care Ioan Botezătorul l-a proclamat – nevoia urgentă a Israelului de pocăință ca fundament pentru moștenirea promisiunilor lui Dumnezeu. În această perioadă vedem cum Dumnezeu acordă încă milă celor din Galileea căutând din nou și din nou acea inimă smerită de la ei.
Este bine să vedem pe scurt modalitatea cum evangheliile vorbesc despre perioada aceasta. Matei continuă să fie tematic cu toate că uneori el prezintă evenimentele în ordine cronologică. Un lucru important în Matei este faptul că el plasează Predica de pe Munte în capitolele de deschidere în evanghelia sa, chiar la începutul lucrării publice a lui Isus. Totuși perioada de timp a Predicii de pe Munte o vom extrage din celelalte evanghelii știind că Matei este aranjat tematic. Luca este cel care narează Predica de pe Munte și această perioadă de mijloc în mod cronologic. El include mai multe învățături și câteva evenimente în această perioadă pe care și Marcu le adaugă. Evanghelia lui Ioan nu ne prezintă niciunul din aceste evenimente pentru că el doar umple golurile între perioade între ceea ce Marcu și Luca nu prezintă. Uitându-ne pe hartă, Ioan ne prezintă evenimentele din sud în Ierusalim și Iudeea. Astfel, evenimentele prezentate în perioada de mijloc din Galileea se încadrează în evanghelia lui Ioan între cap.5 și cap.6. În Ioan 5 îl vedem pe Isus la sărbătoarea de toamnă a aducerii lemnului iar în Ioan 6 îl vedem pe Isus din nou în Ierusalim pentru sărbătoarea Paștelui.
Ne vom uita la un cuprins al acestei perioade. Toate aceste lucruri pe care le vom enumera se întâmplă doar în câteva capitole din evanghelia după Luca:
Predica de pe Munte;
Vindecarea unui rob al unui centurion roman;
Învierea fiului văduvei din Nain și al treilea circuit prin Galileea;
Cuvintele lui Isus despre Ioan Botezătorul;
Femeia păcătoasă la picioarele lui Isus;
Întoarcerea în Capernaum și revederea cu mama și frații săi;
Isus predică în pilde;
Isus oprește furtuna;
Eliberarea unui demonizat în regiunea Gadara;
Isus se întoarce în Capernaum și vindecă pe fiica lui Iair;
Femeia cu scurgere de sânge este vindecată;
Isus părăsește Capernaumul și face al patrulea circuit prin Galileea;
Isus este respins a doua oară în Nazaret;
Trimiterea celor 12 ucenici.
În următoarele studii ne vom uita la Predica de pe Munte. Cuvintele lui Isus din Matei 5-7 sunt probabil unele din cele mai cunoscute cuvinte pe care le știm de la Isus. De aceea vom petrece ceva timp studiindu-le și văzând o perspectivă diferită de cea cu care probabil suntem obișnuiți.