Episodul 60 – Chemarea celor 12 ucenici

de apr. 12, 2019Isus, Să deschidem Evangheliile, Video0 comentarii

După ce s-a rugat toată noaptea, Isus a ales 12 ucenici care să fie temelia adunării primare și martori oculari ai evangheliei și a tot ceea ce Isus a făcut și  învățat. În episodul de astăzi ne vom uita la lista celor 12 atât din Evanghelii cât și din cartea Faptele apostolilor. Vom vedea cu câtă atenție autorii biblici au păstrat în evidență numele acestor bărbați.

Transcriere

Chemarea celor 12 ucenici

În ultimul episod am văzut chemarea la ucenicie a lui Matei de către Isus. Am văzut cum Matei a fost un vameș care era o funcție disprețuită în acea vreme. Din pricina faptului că oficiul de muncă al lui Matei era în Capernaum lângă Marea Galileei, el l-a auzit pe Isus în învățăturile sale și chiar făcând minuni din pricina faptului că Isus a folosit în mod frecvent acea zonă pentru slujirea lui în Galileea. După ce Isus la chemat la ucenicie cum a fost relația între ucenicii care fuseseră pescari și acest colector de taxe? Cel care era disprețuit, Matei, era acum parte din grupul ucenicilor care au fost chemați de Isus.

În acest episod vom vorbi despre ultimul eveniment semnificativ din această perioadă în lucrarea de început a lui Isus din Galileea iar acesta este chemarea celor 12 ucenici. Luca 6 ne relatează acest eveniment dar sunt și alte lucruri pe care îl vedem pe Isus că le face înainte de aceasta. Haideți să ne uităm ce am văzut până acum în cronologia evangheliilor.

Am terminat cu chemarea lui Matei și masa pe care acesta a ținut-o acasă la el pentru Isus . Apoi îl vedem pe Isus vorbind în Marcu 2 și Luca 5 despre post și tânjirea despre mire. Cred că acest lucru este semnificativ din mai multe puncte de vedere. Isus ne spune cum  postul nu este doar o disciplină externă ci o smerire a inimii. În context, Isus vorbește probabil despre restaurarea Israelului. Atât timp cât Isus e cu ei aceștia se pot bucura dar o zi va veni când ei vor tânji ca El să se întoarcă din nou și să facă ceea ce a promis. Următorul lucru pe care îl vedem în Marcu 2 și Luca 6 este umblarea lui Isus cu ucenicii prin lanul de grâu într-o zi de Sabat. Ucenicii săi sunt flămânzi așa că rup niște spice și se apucă de mâncat. Câțiva farisei se apropie de grup și îi întreabă de ce încalcă tradițiile Sabatului. Încă odată Isus îi confruntă și le dă bătăi de cap. Al treilea eveniment pe care îl vedem este vindecarea unui om cu mâna uscată de către Isus din nou în ziua Sabatului, confruntând autoritățile cu aceeași problemă. Putem vedea cum din nou și din nou Isus vine împotriva tradițiilor lor?

Astăzi vom ajunge la evenimentul chemării celor 12 ucenici, undeva la 10 lunidupă ce Isus și-a început oficial slujirea publică prin curățirea Templului din Ierusalim.Haideți să citim din Luca 6

În zilele acelea, Isus S-a dus pe munte să Se roage şi a petrecut toată noaptea în rugăciune către Dumnezeu. Când s-a făcut ziuă, a chemat pe ucenicii Săi şi a ales dintre ei doisprezece, pe care i-a numit apostoli Luca 6:12-13

Înainte să ne uităm la chemarea celor 12 vreau să corectăm o anumită prejudecată care o putem avea în mințile noastre. Majoritatea dintre noi cred că erau doar cei 12 ucenici și apoi mulțimile care îl înconjurau oriunde mergea. Totuși vom putea vedea că mai era încă un grup implicat în aceste evenimente. Trebuie să ne aducem aminte că au trecut probabil 10 luni de la începutul slujirii lui Isus de când faima lui a explodat prin tot Israelul și în mod special în Galileea unde și-a petrecut marea majoritate a timpului. Cu siguranță până în acest moment erau mulți oameni care îl urmăreau pe Isus ca niște ucenici dar nu neapărat în mod formal. Astfel, evangheliile fac distincție între toate aceste grupuri și este foarte ușor pentru noi să le amestecăm pe toate împreună și să pierdem detaliile. 

În primul rând vedem mulțimile, oamenii care veneau la Isus atunci când acesta trecea prin regiunea lor sau când era în zonele pustii ale Israelului. În al doilea rând avem un grup mai larg de ucenici – oameni care l-au auzit pe Isus vorbind și care l-au urmat peste tot unde mergea dar care nu au primit vreo invitație la ucenicie din partea lui Isus până acum. Totuși chiar și din acest grup avem un număr mai mic de 12 ucenici, cei pe care Isus urma să-i cheme în mod formal să-l urmeze. Între aceștia 12 vedem trei ucenici în mod particular – Petru, Iacov și Ioan care aveau o relație specială cu Isus. Putem vedea mai clar toate aceste lucruri? Pe măsură ce citim evangheliile este bine să fim conștienți cum de multe ori autorii fac distincția între aceste patru grupuri. Astăzi ne vom focaliza pe grupul celor 12 ucenici. 

Așa cum citim în Luca 6 vedem cum după o noapte întreagă de rugăciune Isus alege 12 dintre ei din mulțime și grupul mai larg de ucenici care „vor întoarce lumea cu susul în jos” și care vor fi temelia bisericii chiar la mii de ani după aceasta. Probabil acești oameni erau  asprii la înfățișare, tineri și imaturi și nu aveau nicio idee ce s-a întâmplat atunci când Isus i-a chemat la ucenicie. Chiar dacă câțiva dintre aceștia au fost cu Isus chiar de la început doar aici îi vedem chemați la o ucenicie formală. Acest lucru se întâmplă la aproximativ un an înainte de moartea pe cruce. Gândiți-vă ce le putea trece prin minte acestor ucenici? Ei au auzit de faima lui Isus, ei au văzut atât de multe lucruri minunate pe care acesta le-a făcut iar acum acești 12 au fost confirmați ca cei care își vor avea numele scrise în temelia Noului Ierusalim. Cu siguranță ei nu-și puteau închipui acest lucru atunci.

Când s-a făcut ziuă, a chemat pe ucenicii Săi şi a ales dintre ei doisprezece, pe care i-a numit apostoli, şi anume: pe Simon, pe care l-a numit şi Petru; pe Andrei, fratele lui; pe Iacov; pe Ioan; pe Filip; pe Bartolomeu pe Matei; pe Toma; pe Iacov, fiul lui Alfeu; pe Simon, numit zelotul; pe Iuda, fiul lui Iacov; şi pe Iuda Iscarioteanul, care s-a făcut vânzător. Luca 6:13-16

Aceasta este lista lui Luca a celor 12 dar dacă citim și din Marcu, Matei și cartea Fapte vom vedea câteva deosebiri care ar putea să ne facă să ne gândim că unii sunt oameni diferiți despre care se vorbește. Dar nu este cazul. În mod clar autorii evangheliilor i-au văzut pe cei 12 ca fiind foarte importanți în transmiterea adevărurilor despre Isus așa încât aceștia nu au rămas personaje anonime în evanghelii. Luca este cel mai explicit în această privință în deschiderea evangheliei sale:

Fiindcă mulţi s-au apucat să alcătuiască o istorisire amănunţită despre lucrurile care s-au petrecut printre noi, după cum ni le-au încredinţat cei ce le-au văzut cu ochii lor de la început şi au ajuns slujitori ai Cuvântului, am găsit şi eu cu cale, preaalesule Teofile, după ce am făcut cercetări cu de-amănuntul asupra tuturor acestor lucruri de la obârşia lor, să ţi le scriu în şir unele după altele, ca să poţi cunoaşte astfel temeinicia învăţăturilor pe care le-ai primit prin viu grai. Lc.1:1-4

Luca ne spune că evanghelia lui este bazată pe cei care au fost martori oculari și slujitori ai Cuvântului. De aceea, numele celor 12 este important în evanghelii din acest motiv. Haideți să ne uităm în lista celor 12. Primul lucru pe care îl putem observa la fiecare listă în parte este că este împărțită în grupe de câte patru. 

În prima grupă, Petru este întotdeauna primul. În cea de-a doua este Filip. În cea de-a treia este Iacov fiul lui Alfeu. Ordinea celorlalte nume diferă în fiecare grupă dar Iuda Iscarioteanul este pus întotdeauna la urmă. În prima grupă putem vedea cele două perechi de frați Simon Petru și Andrei împreună cu Iacov și Ioan fii lui Zebedei. Teologii susțin că în celelalte grupe sunt variații în funcție de cum cei care au fost prezenți au relatat aceste lucruri și și-au adus aminte.

Sunt doar câteva nume care diferă în aceste liste. În prima listă îl vedem pe Simon cu numele de Petru ceea ce este numele pe care Isus i l-a pus. Marcu ne spune că Iacov și Ioan aveau porecla de „fiii tunetului”. În grupa a doua a îl vedem pe Matei numit vameșul. În cea de-a treia grupă e locul unde apar lucruri interesante. Este un personaj pe nume Tadeu pe care nu-l vedem în Luca și Fapte dar este un alt personaj pe nume Iuda fiul lui Iacov în lista din Luca și Fapte. Întrebarea este dacă este una și aceeași persoană? Răspunsul este afirmativ pentru că Tadeu este numele în greacă pentru Iuda. Uneori evreii din vremea lui Isus aveau nume care purtau atât rădăcina evreiască cât și grecească. Pentru motive întemeiate în al distinge de Iuda Iscarioteanul care l-a trădat pe Isus este presupus că pe Iuda fiul lui Iacov l-au chemat pe numele lui grecesc, Tadeu.

Este mult mai mult de spus despre cei 12 ucenici și cine sunt ei. O carte care poate fi folosită înspre aprofundarea detaliilor și a martorilor oculari este cea a lui Richard Bauckham pe nume Jesus and the eyeswitnesses. Totuși ceea ce este bine să reținem în primul rând din acest episod este faptul că era un grup mai mare care îl urmau pe Isus numiți ucenici dar care nu au fost chemați personal de Isus în a-l urma.

În al doilea rând, lista celor 12 apostoli este consistentă în evanghelii datorită rolului lor ca martori oculari în a transmite oral viața lui IsusAcești bărbați încă nici nu-și puteau da seama la ceea ce Isus i-a chemat și cum prin ascultarea lor și mărturia adevărului Evangheliile au fost păstrate pentru noi până în ziua de astăzi. Chemarea celor 12 ucenici încheie perioada pe care am numit-o lucrarea timpurie din Galileea. Este puțin mai mult decât un an din lucrarea sa publică până la răstignire. În episodul următor vom intra în perioada de mijloc din Galileea unde lucrurile devin chiar mai intense.