Episodul 25 – Simeon partea 2

de feb. 20, 2019Isus, Să deschidem Evangheliile, Video0 comentarii

Luca 2 ne arată un bătrânel pe nume Simeon care aștepta cu nerăbdare împlinirea tuturor promisiunilor lui Dumnezeu pentru Israel. Duhul Sfânt îi descoperise că bebelușul Isus va fi cel care va împlini tot ceea ce profeții au spus. Dar Isus va fi mult mai mult decât atât. Pe baza cuvintelor lui Simeon, Isus urma să separe Israelul și să expună la suprafață tot ceea ce ei credeau despre Dumnezeu.

Transcriere

Simeon partea a 2 a 

În studiul 24 am vorbit despre Simeon la Templu care i-a întâlnit pe Maria și Iosif la aproximativ 40 de zile de la nașterea lui Isus. Luca ne spune ca Simeon era un om neprihănit, așteptând cu nerăbdare ca Dumnezeu să împlinească tot ceea a spus în Lege și profeți despre Ierusalim și Israel. Una din promisiunile pe care Simeon le aștepta era aceea a unui împărat din familia lui David- Mesia urma să fie un împărat din linia lui David ce va conduce Israelul din Templul din Ierusalim pentru totdeauna. Am văzut cum Duhul l-a condus pe Simeon în Templuchiar atunci când Iosif și Maria au venit și ei să ofere o jertfă și să-l dedice pe Isus la Templu. Duhul Sfânt i-a spus lui Simeon că nu va muri până nu-l va vedea pe Hristosul pe care Domnul l-a hotărât, așa că Simeon îl ia în brațe pe Isus și îl laudă cu toată puterea pe Dumnezeu și proclamă că “acum ochii mei au văzut mântuirea pe care tu ai pregătit-o”. Data trecută ne-amuitat la o parte din ceea ce înseamnă aceste cuvinte dar astăzi vom dezvolta mai mult dinversetele 30-33:

„Căci au văzut ochii mei mântuirea Ta,
pe care ai pregătit-o să fie înaintea tuturor popoarelor,
lumina care să lumineze Neamurile şi slava poporului Tău, Israel.” Tatăl şi mama Lui se mirau de lucrurile care se spuneau despre El. „

Pune-te pe tine însuți în locul Mariei și lui Iosif. În ultima lună lucrurile au fost relativ tăcute. Isus creștea și viața pentru noua familie intra în normal după scandalul pe care îl avuseseră în Nazaret. Acum însă, urma să fie mai mult decât o simplă vizită la Templu pentru dedicare urmau să se întâmple lucruri neprevăzute.

În primul rând trebuie să înțelegem mai bine ce însemna în acea vreme complexultemplului. Acesta avea dimensiunea a aproximativ 35 de stadioane de fotbal. În zilele desărbătoare complexul Templul putea găzdui peste 200.000 de oameni.

Maria și Iosif nu au mers într-o zi de sărbătoare la Templu dar nu ar trebui să ne imaginăm că în Templu erau doar vreo 10-15 oameni. Trebuie să ne imaginăm că ei au intratpe poartă și-au făcut loc printre oameni înspre locul unde preoții așteptau. Dintr-o dată un bătrânel probabil cu barbă și puțin păr pe care nu l-au întâlnit niciodată a venit la ei cu o mirarefoarte mare. El a început să vorbească în esență același lucru pe care îngerul Gabriel l-a spus mai înainte, că fiul născut din Maria va sta pe tronul lui David pentru totdeauna și mai apoi și ceea ce păstorii au auzit că Hristosul a fost născut și au venit să vestească Mariei lucrul acesta.Deci Simeon le-a spus Mariei și lui Iosif că fiul lor avea să restaureze gloria lui Israel iar el este adevăratul împărat pe care toți îl așteptau care avea să aducă adevărata mângâiere și binecuvântare. Ne putem imagina reacția Mariei și lui Iosif în primul rând de șoc dar și deuimire din pricina cuvintelor spuse de Simeon.

Simeon i-a binecuvântat şi a zis Mariei, mama Lui: „Iată, Copilul acesta este rânduit spre prăbuşirea şi ridicarea multora în Israel şi să fie un semn care va stârni împotrivire. Chiar sufletul tău va fi străpuns de o sabie, ca să se descopere gândurile multor inimi.” Luca 2:34- 35

Aceste două versete au o mare însemnătate pentru restul evangheliilor. Poate părea o nouă idee dar Simeon profețește că Isus va provoca o criză în Israel, unii urmând să cadă din pricina lui iar alții să fie înălțați. Aceasta este regăsit în Isaia 8:14-15 unde Domnul pune opiatră de încercare care pe mulți îi va face să se poticnească iar mai apoi în Isaia 28:15-16 undeaceastă piatră este cea din capul unghiului (cea mai importantă) care nu va înșela pe cei ce se încred în ea. Aceste pasaje sunt folosite și în alte părți ale evangheliilor dar aici îl vedem pe

Simeon vorbind despre viața lui Isus care va aduce despărțire și divizare. Lucrul acesta estetrecut cu vederea mai mereu. Simeon, Maria și Iosif erau în Templu în centru vieții religioase a Israelului iar Simeon spune că Isus va fi ca o sabie care va trece prin mijlocul oamenilordivizând poporul lui Israel. Isus nu a venit să facă semne și minuni întâmplătoare sau să fiepoliticos cu oamenii până când urma să meargă la cruce. Isus a venit să separe Israelul și însușiprezența Lui în mijlocul poporului trebuia să-i facă sa ia o decizie in care să creadă sau să fieîmpotriva lui. Desigur aceste lucruri le vom vedea foarte clar la sfârșitul vieții lui chiar în săptămâna premergătoare crucii.

Simeon a spus de asemenea că Isus va fi un semn ce va stârni împotrivire. Înainte săvedem ce înseamnă acest lucru trebuie să înțelegem în primul rând ce este un semn. În viața de zi cu zi un semn este ceva care indică spre un anumit lucru. Spre exemplu, dacă suntem pe drum și vedem un indicator pe care este scris București 100 km, nimeni nu se dă jos din mașină în fața semnului și se gândește că a ajuns la destinație. Semnul indică spre destinație. Cu alte cuvinte semnul în sine nu este orașul București, nu?

Acest lucru pare foarte banal dar vom vedea cât de important este să înțelegem acest lucru în special când vom începe să vorbim despre semnele pe care le vom vedea în evanghelii.Chiar dacă vorbim despre o vindecare sau o minune pe care Isus a făcut-o acestea sunt semne care indică spre anumite lucruri și nu sunt în sine sfârșitul destinației.

Simeon spune că Isus va fi un semn și că el va stârni împotrivire. Isus este semnul prin care Dumnezeu oferă mântuire și prin care arată dovezi despre lucrurile viitoare. Isus va face semne în slujirea lui care urmau să confirme că Dumnezeu va salva Israelul și însuși Isus va fisemnul acestei mântuiri în cele din urmă prin moartea și învierea lui. Ceea ce este oferit în evanghelii este un semn care nu va fi acceptat- cu alte cuvinte unii din Israel nu îl vor privi peIsus așa cum ar trebui, ca fiind Hristosul și în cele din urmă Dumnezeu în persoană iar ei vordeveni împotrivitori acestor lucruri.

Toate acestea se potrivesc cu tema primei veniri a lui Isus care avea să aducă separareîn Israel. Chiar mai târziu, în evanghelii, Luca 12:51 ne spune că Isus nu a venit să aducă paceaci sabie și separare. Imediat după aceste cuvinte el vorbește de divizare în familie din pricina lui. Acesta este unul din motivele principale ale primei veniri și de multe ori trecem cu vederea acest lucru. Simeon continuă să proclame că însăși Maria va trece prin aceeași criză. Ea nu este trecută cu vederea doar prin faptul că este mama lui Isus. Înainte ca Isus să meargă la cruce tot Israelul va fi confruntat cu această sabie pe care Isus o va aduce.

Vom vorbi mult mai pe larg despre acest lucru și însemnătatea lui atunci când vomvedea lucrarea publică a lui Ioan Botezătorul. În evenimentele apariției lui Ioan Botezătorul se vede mai clar această temă a separării în cadrul Israelului.
Câteva lucruri de meditat:
-Imaginează-ți că erai lângă Maria și Iosif în Templu atunci când a apărut Simeon și a rostit peste Isus cuvintele spuse. Ce părere ai fi avut?
-Gândește-te la reacția Mariei și a lui Iosif la aceste lucruri. Cum ai fi răspuns tu știind si toate lucrurile din trecut de la vestea nașterii lui Isus și toate lucrurile petrecute în Betleem cu o lună în urmă?
-Gândește-te la măreția și grandoarea Templului. Asta ne va ajuta să înțelegem mai bine chiarevenimente viitoare, cum ar fi curățirea Templului de către Isus din Ioan 2.