9. Pasaje asociate cu redefinirea Împărăției – Pavel și Împărăția lui Dumnezeu

de iun. 10, 2018Audio, Cursuri, Notițe, Pasaje asociate cu redefinirea Împărăției, Ucenicie0 comentarii

 

9. Pavel și Împărăția lui Dumnezeu

cu Ionut Cazan | Pasaje asociate cu redefinirea Împărăției

Pavel și Împărăția lui Dumnezeu

Mulți îl văd pe Pavel ca succesorul primar al învățăturilor lui Isus în ceea ce privește inaugurararea împărăției. Dacă Isus este văzut ca un evreu care a ieșit din gândirea Iudaismului din vremea lui, cu siguranță Pavel i-a călcat pe urme și a extins această învățătură în tot imperiul Roman.

Cu toate acestea, un studiu serios al scrierilor lui Pavel ne arată că acest lucru nu este adevărat. Dimpotrivă, vedem în scrierile lui Pavel un accent foarte mare pe nădejdea promisă în acord cu profeții din trecut împreună cu o focalizare pe modalitatea de moștenire a acesteia (neprihănirea dobândintă la cruce) și garanția dată prin Duhul Sfânt.

Chiar dacă în scrierile lui Pavel nu abundă referințe cu privire la împărăție vedem un accent mare pe concepte ca „Ziua Domnului”, „înviere”, „întoarcerea lui Isus” etc. Toate acestea erau elemente comune nădejdii celor din vremea Domnului Isus.

Toate referințele lui Pavel despre împărăție sunt legate de final. Doar trei dintre acestea sunt discutabile iar pe acestea le vom analiza în episoadele viitoare.

În ansamblu, mesajul lui Pavel este simplu și clar: „Crede în Cruce astfel încât să fii socotit neprihănit în Ziua Domnului și să moștenești Împărăția prin înviere și viață veșnică”.

Resurse similare

Vă recomandăm aceste link-uri care sunt în legătură  cu acest subiect