7. Ce este Evanghelia- Evanghelia în acord cu Patriarhii

de iun. 4, 2018Audio, Ce este Evanghelia?, Creație, Cursuri, Notițe0 comentarii

7. Evanghelia în acord cu Patriarhii

cu Ionut Cazan | Ce este Evanghelia?

Seria Ce este Evanghelia?

 

Evanghelia în acord cu Patriarhii

 

Toiagul de domnie nu se va depărta din Iuda, nici toiagul de cârmuire dintre picioarele lui, până va veni Şilo (Mesia), şi de El vor asculta popoarele. Gen.49:10

 

După cum am văzut în episoadele anterioare, neascultarea primilor oameni, a dus la disciplinarea temporară a creației și omenirii cu blestemul morții, separării de Dumnezeu  și a decăderii. Totuși în aceeași suflare Dumnezeu a lăsat o promisiune de restaurare a tuturor lucrurilor la starea inițială.

Până la Turnul Babel diferiți indivizi începând de la Abel, Set, Noe au fost văzuți ca fiind Sămânța promisă. După Turnul Babel, Dumnezeu a separat națiunile (ca o judecată indirectă datorită răzvrătirii acestora) ca mai apoi să aleagă un singur om (Avraam) și mai apoi un popor (Israel) care să fie modalitatea prin care Dumnezeu va aduce Sămânța promisă și își va împlini promisiunile.

Astfel începând din Geneza12 vedem un mare accent în toată cartea Geneza doar pe 3 personaje (Avraam, Isac și Iacov). Fiecare dintre aceștia au fost identificați ca făcând parte din linia „Seminței promise”. De aceea, mai mult decât eșecurile sau calitățile acestora, ei sunt importanți datorită alegerii lui Dumnezeu

Când ajungem la sfârșitul cărții Geneza vedem familia lui Iacov având 12 fii și dezvoltându-se la 70 de persoane atunci când au ajuns în Egipt.

Al patrulea copil al lui Iacov, pe nume Iuda, a fost ales de Dumnezeu ca să fie canalul prin care urma să vină Sămânța și nădejdea promisă. În Gen.49:8-10 vedem pasaj foarte important:

Iudo, tu vei primi laudele fraţilor tăi; mâna ta va apuca de ceafă pe vrăjmaşii tăi. Fiii tatălui tău se vor închina până la pământ înaintea ta… Toiagul de domnie nu se va depărta din Iuda, nici toiagul de cârmuire dintre picioarele lui, până va veni Şilo (Mesia), şi de El vor asculta popoarele.

 

Două lucruri ne sunt promise în această binecuvântare (profeție) spusă de Iacov peste fiul său Iuda.

  1. Seminția lui Iuda nu va înceta să existe ca popor.
  2. Iuda va avea o guvernare proprie până la venirea lui Silo (Mesia) după care va avea o domnie globală peste toate popoarele.

 

Cu alte cuvinte, va veni o zi în care toate popoarele se vor închina lui Silo (Mesia) – celui căruia îi aparține de drept sceptrul de domnie. Sub domnia lui Silo (Mesia), Israel va experimenta o prosperitate neobișnuită. (v.11-12)

 

Astfel suntem mai mult decât justificați să concluzionăm că acest pasaj din Gen.49:10 (chiar dacă într-o formă scurtă și oarecum criptică) este o profeție despre venirea Seminței și împlinirii promisiunii lui Dumnezeu și a faptului că Mesia va împărăți nu doar peste națiunea Israel ci și peste toate națiunile pământului într-o creație restaurată la binecuvântarea inițială.

 

 

 

Resurse similare

Vă recomandăm aceste link-uri care sunt în legătură  cu acest subiect