6. Pasaje asociate cu redefinirea Împărăției -Pilda semănătorului

de iun. 9, 2018Audio, Cursuri, Isus, Notițe, Pasaje asociate cu redefinirea Împărăției, Ucenicie0 comentarii

 

6. Pilda semănătorului

cu Ionut Cazan | Pasaje asociate cu redefinirea Împărăției

Pilda semănătorului și Împărăția lui Dumnezeu

Pilda semănătorului este una din cele mai cunoscute pilde despre care Domnului Isus spune că este decisivă în înțelegerea tuturor celorlalte pilde „Nu înţelegeţi pilda aceasta? Cum veţi înţelege atunci toate celelalte pilde? îi întreabă Domnul pe ucenici în Mc.4:13

Matei ne spune că sămânța este mesajul Împărăției. Desigur, orice evreu din vremea Domnului Isus ar fi înțeles de la sine că aceasta însemna nădejdea Împărăției mesianice a lui Israel. Astfel, pilda lui Isus se referă la modul în care oamenii răspund mesajului venirii Împăratului Evreilor, cel care va judeca vii și morții, va restaura Cerurile și Pământul și va domni în glorie din Ierusalim.

Un astfel de mesaj este destul de ofensator pentru cei dintre neamuri deoarece este așa de Israelocentric. Pentru alții este un mesaj stânjenitor deoarece el pare a aparține unei așa-zise religii primitive din antichitate. Totuși, cei care nu primesc acest mesaj sunt catalogați de Isus ca semințele căzute lângă drum care nu vor fi mântuite. (Lc.8:12).

Fiind un mesaj evreiesc și ofensator gândirii moderne atrage de la sine persecuție pentru că cere printre alte lucruri exclusivatea închinării (o singură cale prin care să fi salvat), renunțarea la ambițiile acestei vieți (purtarea crucii zilnic) și recunoașterea alegerii Israelului („evanghelia este mai întâi pentru evreu apoi pentru Neamuri”). Cei care umblă mai întâi după plăcerea oamenilor și pt viața aceasta o vor pierde pe cea veșnică – acestea sunt semințele ce au căzut pe loc stâncos.

Un astfel de mesaj ne cere propriile noastre vieți. Cei care cred că sunt scutiți în a-și pierde viața aceasta se vor găsi curând prinși între doi stăpâni iar grijile lumii, înșelăciunea bogățiilor și poftele altor lucruri năvălesc peste ei și îneacă Cuvântul facându-l neroditor.

Acestea sunt semințele căzute printre spini – cei care sunt înșelați în gândirea că pot să trăiască și pentru viața aceasta cât și pentru cei viitoare.

Oh Doamne, ajută-ne să fim sămânța căzută într-un pământ bun care auzim Cuvântul, îl primim și aducem roadă înspre viață veșnică.

Resurse similare

Vă recomandăm aceste link-uri care sunt în legătură  cu acest subiect