28. Legămintele Scripturii- Noul Legământ în Noul Testament – Introducere

de iul. 4, 2018Audio, Cursuri, Legăminte, Legamintele Scripturii, Notițe0 comentarii

 

28. Noul Legământ în Noul Testament - Introducere

cu Ionut Cazan | Legămintele Scripturii

Seria – Legamintele Scripturii
Noul Legământ în Scripturile Noului Testament – Introducere

În perioada apariției lui Ioan Botezătorul și mai apoi a Domnului Isus, Noul Legământ avea o definție concretă în conștiința și credința poporului evreu. Așa cum am văzut până acum din scripturile și cuvintele profeților din vechime, Noul Legământ are la bază promisiunea viitoare a salvării naționale a Israelului. Aceasta implică o restaurare a țării, a Ierusalimului ca și capitală, a Templului și a suveranității și guvernării întregii creații din acest loc. Toate aceste promisiuni sunt beneficii pe care Dumnezeu le-a transmis și garantat care urmau să se întâmple la final în Ziua Domnului.

Problema care apare în interpretarea Noului Legământ este atunci când ajungem în perioada Noului Testament la spusele Domnului Isus și ale apostolilor care ar părea să reinterpreteze și să redefinească toate aceste beneficii din trecut. Mai mult decât atât, majoritatea văd inaugurarea prezentă a Noului Legământ atunci când Isus și-a vărsat sângele la cruce pentru păcatele întregii lumi.

Cu adevărat, jertfa lui Hristos face posibilă împlinirea tuturor beneficiilor Noului Legământ cu națiunea Israel. De fapt, moartea sa, garantează viitoarea ratificare și împlinire a Noului Legământ. Doar datorită faptului că Mesia Israelului – fiul lui David, fiul lui Dumnezeu – Isus Hristos a trăit a murit și a înviat Israelul are garantată salvarea națională și adunarea din nou sub împărăția promisă lui David în Noul Legământ.

În timp ce Isus Hristos în virtutea morții și învierii Sale slujește ca un mediator și unul care întărește și garantează Noul Legământ trebuie să fim precauți cu orice interpretare, care, oricât de populară sau majoritară ar fi, redefinește într-un mod spiritual, prezent și individual beneficiile Noului Legământ.

De aceea, în episoadele următoare ne vom uita la contextul și spusele Domnului Isus de la Cina cea de Taină cu privire la Noul Legământ și vom încerca să răspundem următoarelor întrebări

Au schimbat acestea beneficiile și condițiile Noului Legământ spiritualizând și inaugurând promisiunile finale în prezent? sau

Au întărit și garantat cuvintele Domnului Isus tot ceea ce a fost spus în trecut cu privire la Noul Legământ? confirmând în moartea Sa împlinirea viitoare a Noului Legământ.

Chiar dacă, unii ar spune că răspunsul la aceste două întrebări ar părea să indice cam aceleași lucruri ele sunt diametral opuse. Una susține credincioșia, caracterul și promisiunile lui Dumnezeu în timp ce alta ajunge să fie o directă negare și înlocuire a caracterului și nădejdii transmisă de Dumnezeu prin cuvintele profeților și Persoana Domnului Isus.

Resurse similare

Vă recomandăm aceste link-uri care sunt în legătură  cu acest subiect