1. Ce este Evanghelia- Introducere

de apr. 24, 2018Audio, Ce este Evanghelia?, Creație, Cursuri, Notițe0 comentarii

Introducere

1. Ce este Evanghelia? Care e mesajul și natura ei?
Din nefericire, această întrebare fundamentală este adesea trecută cu vederea în Trupul lui Hristos din zilele noastre. Datorită presupusei familiarități suntem predispuși să neglijăm și să căutăm răspunsul la această întrebare.

2. Daca cineva te-ar întreba în mod direct ce este Evanghelia ce i-ai răspunde?

Realitatea este că atunci când trebuie să dăm un răspuns ne străduim să găsim niște fragmente de adevăr și formule care le-am acumulat de-a lungul anilor. Mai mult decât atât, o mare parte din ceea ce numim astăzi „evanghelie” ar fi greu de recunoscut de către profeții și apostolii Bibliei. În același timp trebuie să fim conștienți că de pe vremea apostolilor erau și evanghelii false (cf. Gal.1:6-9; 2Cor.11:4) cu atât mai mult astăzi după 2.000 de ani putem găsi versiuni distorsionate ale evangheliei.

Putem avea probleme în a explica concret ce este evanghelia deoarece luăm ca de la sine înțeles că știm ce înseamnă aceasta, având de multe ori idei preconcepute care le-am acumulat prin viziunea asupra vieții cu care trăim fiecare sau prin creștinismul modern. Adesea, rezumăm evanghelia la evenimentul crucii. În timp ce acest lucru este onorabil și vom reveni în episoadele viitoare asupra lui, totuși, vedem cum Isus a vestit Evanghelia încă de la începutul lucrării sale publice ( Pocăiți-vă și credeți în Evanghelie Marcu 1:14) iar lui Avraam i-a fost vestită evanghelia încă din vechime (Gal.3:18). Astfel, vedem cum Noul Testament începe cu un concept al evangheliei deja stabilit pe care persoana și lucrarea Domnului Isus o confirmă și întărește.

3. Pentru un concept așa de important care este „puterea lui Dumnezeu de mântuire a fiecăruia care crede mai întâi a evreului și apoi a grecului” (așa cum Pavel ne spuneRom.1:16) nu ne putem permite să-l tratăm cu ușurătate. De aceea, în episoadele viitoare vom cerceta scripturile cu privire la conceptul evangheliei și câteva componente de bază. Vom încerca să vedem ce înțelegeau cei de pe vremea Domnului Isus prin evanghelie și dacă acest lucru are o continuitate și în zilele noastre. În același timp vrem să vedem cum viața și lucrarea Domnului Isus au întărit și confirmat evanghelia.

De aceea, încă de la începutul acestei serii, îndemnul pentru fiecare dintre noi, pe măsură ce vom cerceta scripturile în episoadele viitoare cu privire la conceptul de Evanghelie este să facem acest lucru cu credință și o inimă deschisă la Cuvântul Domnului, cu sinceritate și sârguință dorind să ajungem la convingeri depline (așa cum Pavel îl sfătuia pe Timotei) care să influențeze trăirea noastră de zi cu zi după voia Domnului.

Resurse similare

Vă recomandăm aceste link-uri care sunt în legătură  cu acest subiect