12. Ce este Evanghelia- Elemente ale Evangheliei

de iun. 5, 2018Audio, Ce este Evanghelia?, Creație, Cursuri, Notițe0 comentarii

12. Elemente ale Evangheliei

cu Ionut Cazan | Ce este Evanghelia?

Seria – Ce este Evanghelia?

Elementul apocaliptic al Evangheliei

Până la apariția pe scena istoriei a lui Ioan Botezătorul și Domnului Isus, conceptul de evanghelie era bine fundamentat având o definiție concretă. Ioan, Isus și ucenicii au vestit această evanghelie care existase până atunci.

De-a lungul timpului, evanghelia a fost sumarizată din scripturile vechi testamentale în câteva elemente esențiale cu anumite caracteristici.

În episodul de astăzi vom încerca să dezvoltăm elementul apocaliptic al evangheliei. Când auzim cuvântul „apocaliptic” îl asociem probabil deja cu multe lucruri, unele dintre ele desprinse din filmele despre sfârșitul lumii care inspiră mai degrabă frică, incertitudine și distrugerea creației.

Totuși, Evanghelia apocaliptică vestită de Domnul Isus era vestea bună despre restaurarea de final a tuturor lucrurilor la starea lor originară.

Dumnezeu urma să producă la sfârșitul veacului, în Ziua Domnului, Ceruri noi și un pământ nou împreună cu învierea din morți. Blestemul morții și al păcatului urma să fie inversat cu o stare eternă de pace și dreptate pe pământ.

Aceasta era „vestea bună” pe care a vestit-o Isus și aceasta era nădejdea evreilor care auzeau mesajul lui.

În lumina acestei evanghelii, Ioan și Isus îndemnau poporul la pocăință spre a moșteni viața veșnică prin învierea din morți și pentru a scăpa de mânia și judecata veșnică a lui Dumnezeu.

Pentru oricine lua aminte, această evanghelie apocaliptică era într-adevăr o veste bună. Dumnezeu urma să intervină în istorie. El nu va îngădui la nesfârșit moartea, păcatul, nedreptatea și caracteristicile veacului acestuia. Doar prin puterea Sa, la sfârșitul veacului Dumnezeu își va îndreptăți Numele, planul și promisiunea Sa inițială.

Cât de glorioasă este această Evanghelie proclamată de Ioan și Domnul Isus înrădăcinată în mărturia tuturor scripturilor de până atunci.

Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să cunoaștem această evanghelie apocaliptică care să devină nădejdea și ancora credinței noastre.

Împreună cu aceasta avem nevoie de răbdare și o trăire credincioasă pe cale astfel încât să moștenim și noi promisiunile.

Resurse similare

Vă recomandăm aceste link-uri care sunt în legătură  cu acest subiect