11. Ce este Evanghelia- Evanghelia în Noul Testament

de iun. 5, 2018Audio, Ce este Evanghelia?, Creație, Cursuri, Notițe0 comentarii

11. Evanghelia în Noul Testament

cu Ionut Cazan | Ce este Evanghelia?

Seria – Ce este Evanghelia?

 

            Evanghelia în Noul Testament – Introducere

 

Când deschidem prima pagină din Noul Testament trebuie să înțelegem că avem deja conturat un context al credinței poporului evreu care avea fundamentat conceptele biblice din scripturi.

Același lucru este valabil și pentru conceptul evangheliei. Vedem în Luca 3:18 că Ioan Botezătorul vestea deja evanghelia, iar Isus chiar din Marcu 1:15 le spunea mulțimilor să se pocăiască și să creadă în Evanghelie. Acest lucru ar putea să de-a peste cap interpretările noastre cu privire la ce este Evanghelia… Dacă suntem sinceri ne-am putea întreba:

Oare ce predicau Ioan și Domnul Isus prin Evanghelie (vestea bună), înainte de lucrarea,  moartea și învierea Sa?

În parte, această întrebare, chiar dacă este sinceră, expune ignoranța noastră și lipsa de familiaritate cu scripturile vechi testamentale și fundamentul evangheliei din acestea așa cum am văzut în episoadele trecute.

 

Acest lucru se datorează faptului că suntem la 2.000 de ani distanță de contextul și gândirea evreilor din vremea Domnului Isus și se prea poate să filtrăm informațiile descrise în Noul Testament prin tot felul de tradiții și interpretări care s-au abătut de la contextul și proclamarea inițială a apostolilor.

De aceea, în episoadele viitoare vom încerca să dezvoltăm și să înțelegem elementele Evangheliei așa cum erau conturate de pe vremea Domnului Isus iar mai apoi să vedem cum putem interpreta moartea și învierea Domnului ca parte a Evangheliei care era deja descrisă și fundamentată în scripturile din vechime.

Acest lucru nu doar că va da continuitate scripturilor ci de asemenea va întări credința noastră pe evanghelia fundamentată din cuvintele profeților și scripturilor vechi testamentale pe care Domnul Isus a întărit-o și confirmat-o prin lucrarea Sa la prima venire.

 

Resurse similare

Vă recomandăm aceste link-uri care sunt în legătură  cu acest subiect