1. Rugaciunile scripturii – Introducere

de iun. 11, 2018Audio, Cursuri, Notițe, Rugaciunile scripturii, Ucenicie0 comentarii

 

1. Introducere

cu Ionut Cazan | Rugaciunile scripturii

Seria – Rugăciunile scripturii

Introducere

Când ne gândim în general la rugăciune de multe ori asociem aceasta cu un îndemn la rugăciune care cel mai adesea se aduce dintr-un psalm aleator sau alteori din cuvintele apostolilor către diferitele adunări din secolul întâi.

În timp ce acest lucru este făcut cu sinceritate și onorabil totuși el nu asigură un cadru și fundament temeinic al înțelegerii scripturale a rugăciunii și necesității de a ne ruga.

Cu toții știm că rugăciunea este importantă dar uneori nu știm să spunem cu precizie de ce este necesar să ne rugăm. Mai mult decât atât, diferite tradiții de-a lungul vremurilor au accentuat rugăciunea în acord cu poziția teologică pe care deja au îmbrățișat-o în vremea lor sau care este populară în anumite vremuri.

Spre exemplu, dacă perspectiva unui anumit curent este focalizată pe roada Duhul Sfânt atunci tot ceea ce va vedea acel curent prin rugăciunile biblice este îndemnul la roada Duhului în viața unui credincios sau a întregii comunități.

Dacă alt curent se focalizează pe lucrarea de putere prin semne, minuni și vindecări atunci toate îndemnurile rugăciunilor din psalmi și Noul Testament preiau acest contur.

Dacă o comunitate are accente evanghelistice îndemnurile rugăciunii chiar din aceleași pasaje vor fi în direcția misiunii și vestirii Evangheliei.

Dacă cineva îmbrățișează evanghelia falsă a prosperității va scoate din fiecare rugăciune îndemnuri de binecuvântare, prosperitate și favor.

Lista acestor exemple poate continua la nesfârșit cu rugăciuni de eliberare, transformare a societății, mântuire, dreptate socială văzute din aceleași pasaje despre rugăciune.

Acest lucru ar trebui să ne facă să ne gândim dacă știm cu adevărat ceea ce scripturile vor să ne transmită prin chemarea la rugăciune?

De aceea, în această serie despre „Rugăciunile scripturii” vom încerca să dezvoltăm câteva puncte care să ne ajute să înțelegem centralitatea rugăciunii în Scripturi și care să ne îndemne în practicarea aceasta în viețile noastre.

De-a lungul istorie creștinismului au fost multe mișcări de rugăciune cu diferite nuanțe. Totuși, fundamentul nostru ar trebuie să rămână rugăciunile apostolilor care sunt un model de urmat pentru noi pentru că au fost spuse de către apostolii a căror viață este un model pentru noi.

Întrebarea care se cuvine să fie pusă este următoarea:

Ce credeau și gândeau apostolii despre rugăciune?

Acesta va fi punctul nostru de plecare în episoadele viitoare încercând să definim lumea apostolilor, credința acestora și lucrarea la care au fost încredințați.

De aceea trebuie să recunoaștem că sarcina ca să reconstruim lumea lor nu e întotdeauna ușoară. Cu atât mai mult în înțelegerea a ceea ce au vrut să ne transmită despre rugăciune, centralitatea acesteia în credința lor și modelul trăirii în acord cu aceasta.

Totuși, înțelegerea credinței și contextului apostolilor este probabil singura cale onestă de a încerca să înțelegem ce au vrut să ne transmită apostolii prin rugăciune și care erau fundamentele acestora cu privire la aceasta.

Această sarcină necesită răbdare, sârguință și chiar recunoașterea diferenței dintre worldview-ul și credința lor și lumea noastră modernă.

De aceea din episoadele viitoare vom porni la acest drum in dorinta noastră de a imita modelul apostolilor atât de credință, rugăciune cât și de trăire.

Resurse similare

Vă recomandăm aceste link-uri care sunt în legătură  cu acest subiect