1. Legămintele Scripturii – Introducere

de iul. 3, 2018Audio, Cursuri, Legăminte, Legamintele Scripturii, Notițe0 comentarii

 

1. Legămintele Scripturii - Introducere

cu Ionut Cazan | Legămintele Scripturii

Seria – Legămintele Scripturilor

Introducere

Nimic nu este mai important în paginile scripturilor decât legămintele și promisiunile lui Dumnezeu pentru omenire. Dumnezeu își leagă planul de răscumpărare pentru omenire și caracterul Său de împlinirea unor legăminte (promisiuni) specifice.

În timp ce pentru autorii biblici acestea erau elementele centrale nădejdii și Evangheliei în baza cărora au interpretat chiar și prima venire a lui Isus Hristos, putem spune că în prezent ne confruntăm în mare parte cu o ignoranță a legămintelor și a interpretării acestora.

Dacă am întreba în mod simplu un credincios de rând:

Care este Vechiul Legământ și în ce a constat acesta? sau

Ce cuprindea legământul lui Dumnezeu cu Avram? sau

Care sunt caracteristicile Noului Legământ așa cum acesta este descris în profeți? probabil aceste întrebări ar stânjeni răspunsul acelei persoane.

Totuși, în deschiderea Noului Testament Isus este descris „ca fiul lui David, fiul lui Avraam” într-o directă legătură cu legămintele lui Dumnezeu.

Cu alte cuvinte, Dumnezeu alege să-și transmită planul de răscumpărare prin evenimentele istorice din scripturi pe baza legămintelor. De-a lungul paginilor scripturilor vedem cum Dumnezeu rămâne credincios și suveran peste evenimentele istoriei astfel încât să lucreze împlinirea promisiunilor sale în acord cu legămintele întocmite cu anumiți oameni sau cu poporul Israel.

De aceea, este foarte important să cunoaștem înțelegerea legămintelor scripturale și interpretarea acestora datorită faptului că ele ne orientează spre promisiunile lui Dumnezeu și nădejdea scripturilor.

De aceea, în această serie a legămintelor vom încerca să dezvoltăm pe scurt legămintele scripturilor care să ducă la întărirea credinței și trăirii noastre dar și să vedem distorsiunea interpretării legămintelor și implicațiile negative ale acestui lucru.

Fie ca Dumnezeu să ne dea un Duh de înțelepciune și descoperire în cunoașterea Lui pe măsură ce vom cerceta scripturile și să ne lumineze ochii inimii astfel încât să înțelegem care este nădejdea chemării Lui în acord cu legămintele și promisiunile din trecut.

Fie ca prin aceasta să ne întărească de asemenea în putere, prin Duhul Lui, pentru o trăire în ascultare de El care să fie vrednică de chemarea și nădejdea vieții veșnice.

Resurse similare

Vă recomandăm aceste link-uri care sunt în legătură  cu acest subiect