Episodul 8 – Introducere în Evanghelia după Marcu

de apr. 20, 2018Isus, Să deschidem Evangheliile, Video0 comentarii

Dintre cele patru Evanghelii, Marcu este cea mai scurtă, succintă și plină de acțiune Evanghelie. În acest episod, discutăm depre autor, data în care a fost scrisă, câteva teme majore și stilul literar al cărții. Ținând cont de scopul acestei serii, este important să reținem că Marcu este aranjat cronologic și că se concentrează asupra lucrării Domnului Isus din Galilea și asupra ultimei săptămâni din viața Lui, înainte de crucificare.

Transcriere completă

Introducere în Evanghelia după Marcu

Această evanghelie evidențiează viața lui Isus în acțiuni foarte succinde, rapide și cronologic. Avantajul cronologiei evangheliei este că dacă vrem să aflăm unde a avut parte un eveneniment în viața lui Isus putem să ne uităm în ea și să reperăm acest lucru în timp.

Cine a scris Marcu? Sunt multe indicii care ne arată că autorul este Ioan Marcu cu ajutorul lui Petru. Mulți dintre părinții bisericii printre care Ireneu, Tertulian, Clement, Origen, Jerome afirmă că Ioan Marcu este autorul cu ajutorul martorului ocular Petru.

Când și unde a fost scrisă? Tradiția bisericii primare ne spune că Marcu si-a scris evanghelia din Roma pentru o audiență creștină a romanilor. Asta se potrivește cu relatările din evanghelie în care Marcu traduce câteva expresii din aramaică audienței sale dintre neamuri (Marcu 3:17; 5:41; 7:34; 14:36; 15:34). El deasemenea explică unele obiceiuri evreiești cititorilor dintre neamuri în Marcu 7:2-4; 15:42. Toate acestea sunt în acord cu alte referințe în NT care îl prezintă pe Marcu în Roma ( Col.4:10; Fil.24; 2Tim.4:11; 1Pet.5:13). Marcu a fost scrisă prima dintre evanghelii la mijlocul anilor 50d.Hr.

Care este structura cărții? Spre deosebire de Matei care am spus că este aranjată tematic, Marcu este o evanghelie cronologică. Prima jumătate a evangheliei pâna la cap.8 narează lucrarea publică a lui Isus din Galileea iar cealaltă jumătate relatează ultima săptămână din viața lui Isus și răstignirea Lui. Pentru că este cronologică este foarte clară. Marcu nu prezintă o bună parte din slujirea lui Isus din Pereea. Luca este cel ce relatează aceste evenimente din slujirea lui Isus.

Marcu are un stil literar rapid. Cuvântul „îndată” apare de 42 de ori spre deosebire de Luca și Matei unde apare de 5 ori. Aceasta imprimă un efect al avansării narațiunii.

Marcu se focalizează jumătate din evanghelie vorbind despre suferința lui Isus astfel fiind clar că scopul primar este să demonstreze necesitatea suferințelor lui Mesia înainte ca acesta să domnească la Ierusalim.

Marcu se focalizează deasemenea mai mult pe minunile și faptele lui Isus decât pe învătătura Sa. În Marcu sunt omise multe alte discursuri prezentate în celelalte evanghelii. Totuși îl vedem prezentat pe Isus făcând multe minuni, vindecări, eliberări și chiar de câteva ori El își arată puterea Sa peste creație.