Episodul 7 – Introducere în Evanghelia după Matei

de apr. 20, 2018Isus, Să deschidem Evangheliile, Video0 comentarii

Cine a scris Matei și când a fost scrisă? Care sunt câteva teme principale ale Evangheliei după Matei?

În acest episod din seria „Să deschidem Evangheliile” vom prezenta pe scurt câteva puncte principale, care ne vom ajuta, pe măsură ce vom parcurge cronologic viața lui Isus din Evanghelii. Cel mai important lucru de știut este că evanghelia după Matei este aranjată tematic și nu cronologic.

 

Transcriere completă

Introducere în Evangheleia după Matei

În următoarele patru studii ne vom uita pe scurt la structura fiecărei evanghelii. Astfel înțelegând unele detalii ne ajută să le vedem într-un mod mai nou și viu. Aceste evanghelii nu sunt basme ci sunt cărți ce prezintă evenimente istorice reale ce ne transmit informații despre o persoană pe nume Isus care este Dumnezeu întrupat și cu care trebuie să creștem în relație prin cunoaștere. Fiecare evanghelie are un autor specific, audiență și o structură ce contează în modul cum îl înțelegem pe Isus. Fiecare evanghelie a fost scrisă pentru un anumit scop dar persoana despre care scriu este aceeași, la fel și vestea bună. Este important să cunoaștem evangheliile pentru ca să creștem în relație cu Isus și nu neapărat că vrem să câștigăm un argument cu altcineva. Trebuie să ne luptăm doar împotriva cunoașterii academice atunci când începem să ne adâncim. Să facem doar lucrurile astea e să pierdem întreg scopul – acela de a crește în credința și ascultarea noastră de Isus.

Matei
Cine a scris cartea? Tradiția bisericii primare îi atribuie în mod unanim primaevanghelie din Noul Testament lui Matei, vameșul și ucenicul lui Isus.

Unde și când a fost scrisă cartea? Mulți teologi spun că aceasta a fost scrisă în Antiohia lângă Siria după anii 60.

Cum este structurată cartea? Matei este organizată diferit față de celelalte trei evanghelii iar lucrul acesta este extrem de important să înțelegem atunci când vom pune elementele împreună pentru a vedea cronologia vieții lui Isus. Deci Matei nu e aranjat cronologic ci tematic. Mulți neștiind aceste lucruri au ajuns la concluzia că toate evangheliile sunt o colecție de evenimente aleatorii înainte ca Isus să meargă la cruce.

Comentariile evidențiează că Matei are o introducere, concluzie și o secțiune principală ce vorbește despre lucrarea publică a lui Isus. Aceasta din urmă se împarte în alte 5 secțiuni fiecare din ele fiind compusă dintr-o colecție din spusele și învătăturile lui Isus. Fiecare din aceste secțiuni se încheie cu fraza “când Isus a terminat de spus aceste lucruri”.

Prima secțiune majoră în Matei începe în cap.5 în Predica de pe Munte. Totuși aceasta nu e ceea ce Isus a început să spună pentru prima dată pentru că în Luca aceasta e așezată cronologic după aproape un an din lucrarea lui Isus. În același timp nu tot ceea ce e scris în Predica de pe Munte e spus de Isus în același timp (ex. Tatăl nostru Lc.11). Un alt lucru pe care putem să-l observăm este că ne ia aprox. 15 min să o citim de unde deducem că Matei a sumarizat ceea ce Isus a spus mulțimilor. Gândiți-vă puțin, Isus nu a vorbit doar pentru 15 minute și apoi s-a încheiat totul. În unele pasaje ni se spune că Isus a vorbit și a vindecat toată ziua.

Ce putem spune despre temele și diferitele caracteristici în evanghelia lui Matei?

Se pare că Matei scrie în primul rând evreilor. Astfel el include o mulțime de termeni evreiești (împărăția cerurilor, să legăm/să dezlegăm etc) care nu prea sunt cunoscute ca înțeles astăzi în sec.21.

Genealogia din Matei îl prezintă pe Isus ca cel promis prin legămintele făcute cu Avraam și David. Matei în mod intenționat citează abundent din vechiul testament să demonstreze într- adevăr că Isus e fiul lui David și Hristosul adică Mesia despre care era profețit că va sta pe Tronul lui David în Ierusalim. Isus este văzut în iudaism și ca Profetul ce trebuia să vină astfel, El pronunțând judecăți peste Israel la fel cum profeții din vechiul testament o făceau dovedind că El este conducătorul Israelului la fel cum Moise a fost în vechime.

Isus vorbește mai mult de legea din vechiul testament în Matei decât în celelalte evanghelii iar în mod specific condamnă ținerea legii la exterior de farisei dar care nu este suficientă pentru neprihănirea cerută de Dumnezeu pentru mântuirea de mânia din Ziua Domnului. Isus în mod constant îndeamnă spre pocăință și neprihănire interioară, cu legea scrisă în inimile lor ca modalitate de moștenire a promisiunilor făcute lui Avraam când va veni Ziua Domnului.

În concluzie :

1.Autorul cărții este Matei vameșul și ucenicul lui Isus. 2.Cartea a fost scrisă după anul 60.
3. Cartea este structurată tematic nu cronologic.
4.Matei a fost scrisă în primul rând pentru o audiență evreiască.