12. Rugăciunile Scripturii – Rugăciunile apostolilor

de iun. 12, 2018Audio, Cursuri, Notițe, Rugaciunile scripturii, Ucenicie0 comentarii

 

12. Rugăciunile apostolilor

cu Ionut Cazan | Rugăciunile Scripturii

Seria – Rugăciunile Scripturii

Rugăciunile apostolilor

După învierea lui Isus, apostolii au fost încredințați cu misiunea de a fi lumină pentru neamuri în proclamarea evangheliei și a cunoștinței Dumnezelui lui Israel înspre pocăința și viață veșnică. Acest lucru era fundamentat pe elementele din vechime precum creația inițială, legămintele cu poporul Israel, crucea, darea Duhului și orientarea către Ziua Domnului și a restaurării tuturor lucrurilor a celor credincioși. Aceasta era imaginea de ansamblu atât a credinței cât și a motivației pentru o trăire credincioasă. Rugăciunile apostolilor au fost rostite și mai apoi înțelese în acest cadru de interpretare.

De aceea, aceștia vedeau rugăciunea ca o modalitate de a primi har pentru credință și sfințire înspre viața veșnică.

Pavel că își extrage esența tuturor rugăciunilor din Noul Testament sub forma a 3 categorii:

-rugăciune pentru înțelepciune, pricepere, discernământ, cunoaștere, descoperire etc. Ef.1:17- 19;
-rugăciune pentru sfințire, perseverență, răbdare și credincioșie până la capăt;

-rugăciune pentru îndrăzneală de a proclama Evanghelia și putere în ținerea credinței chiar sub presiune și persecuție;

Problema pe care o vedem în zilele noastre este orientarea greșită în înțelegerea rugăciunilor pe schimbarea circumstanțelor prezente, transformării și creștinizării societății, luptei spirituale cu duhurile, proclamării prosperității iar lista acestor exemple poate continua la nesfârșit. În timp ce aceste lucruri au o esență de spiritualitate toate acestea sunt străine gândirii și rugăciunilor apostolilor.

Mai degrabă decât să vadă rugăciunea ca o formulă pentru schimbarea circumstanțelor și a veacului prezent apostolii percepeau rugăciunea în scopul ei central, și anume acela de a fi dedicați din toată inima lui Dumnezeu dintr-o inimă curată, întăriți în sfințirea noastră prin cunoștința lui Dumnezeu, umpluți de puterea Duhului asupra păcatului și gata de o mărturisire credincioasă în vestirea și trăirea Evangheliei.

Cu siguranță suntem chemați să ne rugăm în toate lucrurile și să aducem cererile și rugăciunile noastre înaintea Domnului. Totuși a distorsiona rugăciunea până acolo încât să ne folosim de ea și de Dumnezeu pentru împlinirea propriilor plăceri sau chiar a anumitor orientări teologice moderne răstălmăcește complet scopul și rolul rugăciunii.

Este ca și cum ai prelua povestea lumii acesteia în dorința ei pentru faimă, materialism, siguranță și confort și i-ai da limbaj biblic din locul rugăciunii.

Mai mult ca oricând avem nevoie în zilele noastre să auzim ce au vrut să ne transmită apostolii prin rugăciunile lor ca mai apoi să putem să împlinim și să trăim și noi asemenea modelului lor și a Domnului Isus.

De aceea, din episodul viitor vom începe să vedem câteva rugăciuni specifice ale lui Pavel adresate adunărilor primare și să vedem câteva caracteristici ale acestora.

Resurse similare

Vă recomandăm aceste link-uri care sunt în legătură  cu acest subiect