22. Legămintele Scripturii- Noul Legământ
22. Noul Legământ
Seria – Legămintele scripturii
Noul Legământ – Introducere
Legămintele scripturii sunt pietrele de temelie și coloana vertebrală a întregului plan de răscumpărare. Prin acestea Dumnezeu a dat celor din vechime promisiuni bune pe care le va împlini la sfârșitul veacului. De-a lungul istoriei, legămintele au fost neglijate, personalizate sau redefinite ca împlinindu-se în mod spiritual la prima venire a lui Isus Hristos.Totuși, în scripturi legămintele sunt văzute ca fiind corporate și cu împlinire finală în Ziua Domnului, la a doua venire a lui Isus Hristos.
Același lucru putem spune și despre Noul Legământ. În mod obiectiv, așa cum îl regăsim în Vechiul Testament, Noul Legământ este întocmit doar cu poporul Israel iar toate referințele despre acesta sunt în contextul următoarelor elemente:
-exilul și întoarcerea finale a poporului Israel în țară;
– moștenirea țării pentru totdeauna;
-judecata națiunilor;
-binecuvântarea și dreptatea veșnică;
-venirea împărăției și vieții veșnice.
Totuși când ajungem în Noul Testament la lucrarea Domnului Isus în evanghelii și în scrierile apostolilor Noul Legământ ar părea să fie redefinit și inaugurat în mod spiritual, prezent și individual.
Oare să fie asa?
În Noul Testament controversa nu este în jurul redefinirii legămintelor și lucrurilor din vechiul testament ci mai degraba disputa este cu privire la suferința mesianică (crucea) și includerea Neamurilor în promisiunile legămintelor înaintea Israelului prin credința în jertfa lui Mesia.
Totuși pentru a putea să avem o perspectivă biblică și solidă în episoadele viitoare ne vom uita la pasajele din scripturi ce fac referire la Noul Legământ. Mai apoi vom încerca sa vedem cum să ne relaționăm la spusele Domnului Isus de la cina cea de Taină despre Noul Legământ și la cele câteva referințe care apar în epistole.
Ținta pentru dobândirea clarității și convingerii în toate aceste lucruri este pentru întărirea credinţei care este „o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredinţare despre lucrurile care nu se văd”, astfel încât să putem duce până în acea Zi, în frică și teamă de Domnul, alergarea credinței care ne stă înainte.
Resurse similare
Vă recomandăm aceste link-uri care sunt în legătură cu acest subiect