16. Legămintele Scripturii- Legământul cu David – Introducere

de iul. 3, 2018Audio, Cursuri, Legăminte, Legamintele Scripturii, Notițe0 comentarii

 

16. Legământul cu David - Introducere

cu Ionut Cazan | Legămintele Scripturii

Seria – Legămintele Scripturii
Legământul lui Dumnezeu cu David – Introducere

Noul Testament se deschide cu versetul următor: „Cartea neamului lui Isus Hristos, fiul lui David… În același timp cartea Apocalipsa se încheie cu următoarele versete „Iată Eu vin curând… Eu sunt Rădăcina şi Sămânţa lui David iar evanghelia lui Dumnezeu proclamată de Pavel Neamurilor…privește „pe Fiul Său, născut din Sămânța lui David” (Rom.1:3) concluzionând cu afirmația „Din Iese va ieşi o Rădăcină care Se va ridica să domnească peste Neamuri; şi Neamurile vor nădăjdui în El.” Romani 15

Aceste versete, între care este cuprins Noul Testament, sunt extrem de importante pentru că ne arată înțelegerea și așteptarea despre cine era Isus și ce urmează ca El să împlinească ca fiu al lui David.

Totuși, în mod istoric legământul lui Dumnezeu cu David a fost fie:
Ignorat (Necunoscut) – prin pierderea rădăcinilor evreiești a scripturilor și a evangheliei fie

Controversat și Redefinit – prin teologia înlocuirii, legământul cu David ajungând să însemne total altceva decât scripturile ne transmit.

Narațiunea standard a scripurilor a ajuns să fie descrisă în afara legămintelor după cum urmează:

În Gen.1 vedem cum Dumnezeu e creatorul tuturor lucrurilor;
În Gen.3 Adam și Eva păcătuiesc iar mai apoi parcă totul este pus pe pauză și se sare direct la Isus și iertarea la cruce și beneficiile ei în generația noastră cu nădejdea viitoare a unui destin în cer.

Totuși fundamentul scripturilor din legăminte are de asemenea la bază că Dumnezeu a creat toate lucrurile iar Adam și Eva au păcătuit dar mai apoi întreg planul biblic este fundamentat pe legăminte, alegerea Israelului cât și dezvoltarea acestora în scrierile profeților. Astfel când ajungem la lucrarea lui Isus este de o importanță maximă ca să înțelegem persoana și lucrarea Sa în legătură cu legămintele și în special ca fiu al lui David.

De asemenea bazat pe cadrul legămintelor și confirmarea acestora în persoana lui Isus Hristos nădejdea celor credincioși este împărăția mesianice a lui Israel aici pe pământ așa cum suntem învățați și în rugăciunea „Tatăl nostru”: „Vie împărăția ta, Facă-se voia Ta precum în cer așa și pe pământ”.

De aceea, cunoașterea și înțelegerea legămintelor nu doar că vor da convingere asupra adevărului ci au potențialul să încadreze corect întreaga lucrare a Domnului Isus și nădejdea la care am fost chemați.

Astfel, în episoadele viitoare vom aborda câteva elemente ale legământului cu David dezvoltate în scripturi, confirmarea lui Isus Hristos ca fiu al lui David și nădejdea viitoare în acord cu acest legământ.

Fie ca Dumnezeu să ne dea tuturor lumină, convingere și o trăire credincioasă în timp ce vom vedea importanța și centralitatea scripturală acestui legământ cu David.

Resurse similare

Vă recomandăm aceste link-uri care sunt în legătură  cu acest subiect