11. Rugăciunile Scripturii – Rugăciunea în Noul Testament – Introducere

de iun. 12, 2018Audio, Cursuri, Notițe, Rugaciunile scripturii, Ucenicie0 comentarii

 

11. Rugăciunea în Noul Testament - Introducere

cu Ionut Cazan | Rugăciunile Scripturii

Seria – Rugăciunile Scripturii
Rugăciunea în Noul Testament – Introducere

Majoritatea religiilor au ca element central rugăciunea. Mii de cărți au fost scrise și s- au dezbătut despre subiectul rugăciunii. Cursul istoriei lumii s-a schimbat de multe ori datorită rugăciunii cum e la fel de adevărat că în generația noastră rugăciunea e din ce în ce mai puțină.

De aceea, în această serie, am dorit să ancorăm conceptul rugăciunii și îndemnul de a practica aceasta în viețile noastre doar sub câteva elemente simple care le-am desprins până acum din scripturile vechi testamentale.

Am văzut în episoadele trecute cum rugăciunea este fundamentată pe o dorință de trăire curată înaintea Domnului și ascultare față de poruncile Lui. Fără de acest fundament rugăciunea nu poate avea trecere înaintea Domnului.

De asemenea am văzut cum rugăciunea este orientată spre nădejde datorită milei și promisiunii lui Dumnezeu de a ne izbăvi de moarte și decăderea creației din acest veac.

Împreună cu aceste lucruri am văzut că rugăciunea a fost dezvoltată în psalmi și profeți cuprinzând elemente și detalii ale administrării evreiești. Domnul a ales poporul Israel și a făcut legăminte cu acesta pentru binecuvântarea finală a tuturor națiunilor.

De aceea, toate aceste elemente de mai sus au fost fundamentul gândirii și rugăciunilor Domnului Isus și mai apoi a apostolilor Săi care au fost trimiși la neamuri cu vestea bună a Evangheliei.

Poporul Israel a fost încredințat încă din vechime să fie o lumină a Neamurilor, ca să ducă mântuirea și cunoștința de Domnul până la capătul pământului. (Is.49:6). De aceea, tot ceea ce apostolii evrei au făcut pentru Neamuri era să le învețe pe acestea cunoștința și ascultarea față de Dumnezeul lui Israel, și tot ce le-a poruncit Domnul Isus, făcând astfel ucenici din toate Neamurile.

Înțeleasă în acest fel, misiunea și chiar rugăciunile acestora pentru adunările primare erau în primul rând despre cunoașterea Dumnezeului lui Israel și a planului Său, întărirea acestora în credință și sfințire pe cale și puterea pentru o mărturie și trăire credinciosă în vestirea și ținerea Evangheliei chiar într-un context al persecuției.

De mult prea multe ori vedem rugăciunile din Noul Testament scoase din context ca fiind „formule magice” pentru rezolvarea problemelor și a circumstanțelor, într-un mod individual și prezent.

Totuși, așa cum vom vedea, rugăciunile din Noul Testament sunt corporate și orientate în prezent în primul rând înspre o trăire credinciosă, pe un fundament al cunoașterii planului și promisiunilor lui Dumnezeu pentru veacul viitor.

De aceea, în episoadele viitoare vom încerca să vedem ce au vrut să transmită apostolii în rugăciunile lor pentru cei credincioși atât în înțelegerea lor generală cât și în anumite detalii.

Fie ca această înțelegere să aducă o deplină convingere a voii Domnului iar acest lucru să îndemne din nou la o viață de rugăciune și trăire credincioasă.

Resurse similare

Vă recomandăm aceste link-uri care sunt în legătură  cu acest subiect